30. mai 2023

Jakten på slekt i amerika – del 7

Siden sommeren 2020 har jeg prøvd å finne ut hva som skjedde med en slektning som flyttet fra Olderskog til Amerika i 1908. Det hele startet med et navn i bygdeboka med status som emigrert. Nå har jeg fått både bilde av han og vet mer om hans liv.

Peder Andersen var 18 år gammel da han emigrerte fra Nordreisa og satte kursen mot Amerika. Han var bror av min oldefar Johannes Holm Andersen Det har dukket opp spor etter han i Oregon hvor han jobbet i tømmerbransjen og til slutt i British Columbia, Canada – hvor han endte sine dager i en tragisk trafikkulykke. Han ble påkjørt av en bil når han krysset veien Third Ave. i Port Alberni i 1964.

Peder Andersen hadde ingen barn, så hans del av slekten ender dessverre der.

Jeg har kommet i kontakt med folk som bor eller har tilknytning til stedet hvor han endte opp, i byen Port Alberni. Denne befinner seg på øya Vancouver Island – som ligger på Canadas vestkyst, utenfor storbyen Vancouver.

En av disse har sendt disse bildene av Peder Andersen, eller «Pete» som han kaltes. Det hører med til historien at han sannsynligvis skiftet navn fra Peder til Peter av praktiske grunner. Det var vanlig å gjøre får jeg opplyst fra museumskilder i Port Alberni.

Bildene viser hans bursdagsselskap i 1959 på «Ark Resort» på Vancouver island, hvor han jobbet som «caretaker» i de siste årene av hans liv. Ark Resort var eid av bestefaren til vedkommende som sendte meg bildene og Peter Andersen ble gjerne kalt «uncle Pete» av barna. Mye tyder på at han var en godt likt person i Port Alberni.

Personlig synes jeg det er tydelig fra bildene at Uncle Pete kommer fra Olderskog, da likhetstrekkene med øvrige slektninger i er slående.

Se tidligere innlegg her!

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar